
Het verhaal achter Blind Tennis
Blind Tennis – ook wel Soundball genoemd – begon met één man en een droom. De Japanse Miyoshi Takei, zelf blind, werkte jarenlang onvermoeibaar aan het ontwikkelen van een tennisbal die speciaal geschikt was voor mensen met een visuele beperking. Zijn inzet en passie legden de basis voor een sport die inmiddels wereldwijd wordt gespeeld en mensen van alle leeftijden in beweging brengt.
In 1990 vond in Japan het allereerste toernooi plaats voor spelers met een visuele beperking. Mr. Takei won in totaal 16 nationale titels in een periode van 21 jaar. Maar belangrijker nog was zijn langetermijndoel: blind tennis toegankelijk maken voor iedereen, over de hele wereld.
"We moeten verantwoordelijkheid nemen voor zowel succes als falen," zei hij tijdens een lezing in 2007. Hij benadrukte hoe belangrijk zelfstandigheid is – in sport én in het dagelijks leven – voor mensen met een visuele beperking.
Een sleutelfiguur in het wereldwijd verspreiden van de sport is Ayako Matsui. In 2000 hoorde zij over blind tennis toen zij werkte op een school voor blinden in Saitama, Japan. Geïnspireerd door haar liefde voor tennis en geraakt door de mogelijkheden die blind tennis bood, richtte zij in 2003 een club op om kinderen met een visuele beperking te leren tennissen.
Toen zij in een boek las dat "tennis onmogelijk is voor blinden", besloot ze actie te ondernemen. Samen met Mr. Takei werkte ze voor de Japan Blind Tennis Federation en reisde ze naar Engeland, Korea, Taiwan en China om demonstraties te geven. In 2007 organiseerde zij het allereerste blindtennisevenement in Engeland en schreef later het eerste technische handboek voor de sport.
In 2014 werd Ayako benoemd tot speciaal adviseur van de International Blind Tennis Association (IBTA). Sindsdien zet zij zich in om Mr. Takei’s droom waar te maken: blind tennis als Paralympische sport.
Op 16 januari 2011 kwam Miyoshi Takei op tragische wijze om het leven bij een treinongeluk in Tokio. Hij werd slechts 42 jaar. Maar zijn nalatenschap leeft voort: blind tennis blijft groeien, van Japan tot Europa, van Noord- en Zuid-Amerika tot Azië-Pacific.
In februari 2025 werd Nederland officieel toegevoegd aan de IBTA. Dit was mede dankzij de inzet van Fanny van den Heuvel, die als scheidsrechter deelnam aan het WK blind tennis in Italië. Daar realiseerde zij zich dat deze prachtige sport in Nederland nog niet werd beoefend. Vastberaden besloot zij dit te veranderen en richtte Blind en Slechtziende Tennis Nederland (BSTN) op.
Sindsdien zet BSTN zich in om blind tennis te introduceren en uit te bouwen in Nederland, door het organiseren van clinics, toernooien, lesmodules en demonstraties. Zo bouwen we stap voor stap aan een inclusieve toekomst waarin deze unieke sport een plek krijgt op het hoogste podium – de Paralympische Spelen.
